top of page

Waarom
De Glutenvrije Goesting?

Wanneer je net te horen krijgt dat je een glutenvrij dieet moet volgen kan dit een hele uitdaging zijn. Zelfs jaren later loopt het nog niet altijd van een leien dakje, trust me! Daarom deel ik mijn glutenvrije ervaringen met jullie in de hoop dat jullie hier inspiratie kunnen uithalen om te genieten van het (glutenvrij) leven.

 

Van restaurants over de hele wereld (oké, vooral België en Nederland dan momenteel door corona) tot de lekkerste glutenvrije taarten, om zelf te maken of lekker makkelijk en snel in de winkel te kopen. Hier deel ik al mijn ervaringen met jullie, meestal toppers, maar af en toe zeker ook een flop want die horen nu eenmaal bij een glutenvrij leven. 

Over mij - De glutenvrije Goesting
Illustratie over mij
Illustratie over mij

Mijn Verhaal

Toen ik op mijn 16e na de zomervakantie terug naar school ging was ik steeds moe en futloos. Ondanks dat ik veel sliep had ik heel weinig energie. Verder had ik geen andere klachten, ik kon eten wat ik wou en had geen last van mijn maag of darmen. In het begin hebben we hier niet veel aandacht aan gegeven omdat we dachten dat het wel over zou gaan, maar na een paar maanden zijn we toch naar de huisarts gegaan omdat het te moeilijk werd om aandachtig te blijven op school.

De huisarts nam mij en mijn klachten gelukkig van het eerste bezoek direct serieus. Na uitvoerig onderzoek en verschillende tests (voornamelijk bloedonderzoek) werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis (Gasthuisberg in Leuven). De huisarts zei toen al dat het waarschijnlijk coeliakie was en dat ik een biopt moest laten doen. Na verder onderzoek in het ziekenhuis en de resultaten van de biopt werd bevestigd dat het coeliakie is en dat ik vanaf dan een strikt glutenvrij dieet moet volgen. ​

Na een bezoek bij de diëtiste van het ziekenhuis kreeg ik een eerste indruk van wat ik nu allemaal zou moeten missen. Maar het is pas later, na enkele weken en maanden, dat je echt door hebt welke impact het zal hebben: reizen wordt een hele uitdaging, sociale uitjes geven meer zorgen dan ontspanning en dan zijn er nog de goedbedoelde opmerkingen van familie of vrienden waar niemand iets aan heeft.

Ondertussen eet ik al bijna 10 jaar glutenvrij en het blijft met momenten een echte uitdaging. Maar ik ben vooral ook dankbaar voor de diagnose aangezien ik nu weer de energie heb om de dingen te doen die ik graag doe!

Ik ben me ervan bewust dat ik veel geluk heb gehad dat de huisarts me onmiddellijk serieus nam en alle mogelijkheden heeft onderzocht. Helaas worden vandaag nog steeds veel te veel mensen niet correct gediagnosticeerd waardoor ze met klachten blijven rondlopen die wel verholpen kunnen worden.

Klein logo Vierkant_edited.jpg
bottom of page