Glutenvrij in Lissabon
top of page

Glutenvrij in Lissabon - Portugal

Updated: Aug 2, 2022

Eerder schreef ik al over de glutenvrije mogelijkheden in het gezellige en authentieke Porto. Nu is het tijd om de glutenvrije hotspots in het bruisende Lissabon op een rijtje te zetten. Deze hippe stad is een stuk groter dan Porto en is ook meer op de hoogte van het glutenvrije dieet. Er zijn genoeg restaurants die hun gerechten kunnen aanpassen of waar ze standaard glutenvrije gerechten op de kaart hebben staan.

Glutenvrij genieten bij Alfama Cellar in Lissabon
Glutenvrij genieten bij Alfama Cellar in Lissabon

Lissabon, ideaal voor een city trip of als uitvalsbasis om de omliggende dorpen en steden te verkennen. Een ding is zeker, je zal je er nooit vervelen! Er zijn genoeg hotels die een glutenvrij ontbijt kunnen voorzien. Verblijf je liever op een appartement dan zou ik aanraden om eens naar de supermarkt Celeiro te gaan. Deze gezonde voedingswinkel heeft redelijk veel glutenvrije producten in hun assortiment.


Glutenvrije restaurants - Zelf uitgetest

Tijdens ons verblijf in Lissabon zijn we bij onderstaande restaurants gaan eten. Deze zou ik dan ook bijna allemaal aanraden om te proberen tijdens jouw trip.


Ontbijt / lunch

Zarzuela I R. Bernardino Costa 21 23, 1200-052 Lisboa, Portugal

Deze bakkerij heeft een ruime keuze aan glutenvrije gebakjes. Van (gevulde) croissants tot wafels en verschillende soorten koekjes, ze hebben het allemaal. Zelfs de typisch Portugese Pastéis de nata kan je hier glutenvrij vinden! De bakkerij ligt een klein beetje buiten het centrum maar is zeker de omweg waard, al is het maar om eens een Pastéis de nata te kunnen proeven. Geloof mij, die zijn het meer dan waard 😉


Nicolau Lissabon I R. de São Nicolau 17, 1100-547 Lisboa, Portugal

Bij Nicolau is het heerlijk ontbijten, lunchen én brunchen! Ze zijn ook open voor avondeten maar daar leent de menukaart zich minder toe vind ik persoonlijk. Op de menukaart is duidelijk aangegeven wat glutenvrij is / gemaakt kan worden en de pannenkoeken zijn echt een aanrader. Overheerlijk en ondanks dat het er misschien uitziet als een kleinere portie vullen ze enorm. Na dit ontbijt kan je er echt wel weer even tegenaan!


Diner / lunch

Alfama Cellar I R. dos Remédios 127 131, 1100-451 Lisboa, Portugal

Dit fantastische restaurant ligt echt net buiten het centrum van Lissabon, maar is de kleine wandeling meer dan waard! Net als met zovele glutenvrije restaurants denk je onderweg dat je echt helemaal verkeerd aan het lopen bent maar als je dan eenmaal aankomt weet je dat het een perfecte avond gaat worden. Dit was veruit mijn favoriete restaurant van onze vakantie in Portugal en ik zou het dan ook echt aan iedereen aanraden. Doordat ze hier met verse producten werken kan de kaart nogal veranderen maar ze kunnen steeds de nodige aanpassingen maken om het volledig glutenvrij te maken. De bediening is uitstekend op de hoogte van wat kan en wat niet, toen wij er waren was er maar één gerecht wat niet kon. Daarnaast geven ze ook nog advies over de bijpassende Portugese wijnen. Helemaal top dus als je je wil onderdompelen in de lokale keuken!





Tabik Restaurant I Av. da Liberdade 29A, 1250-139 Lisboa, Portugal

Even een heads-up, dit restaurant is onderdeel van een hotel. Wel zo handig om op voorhand te weten, wij kwamen er namelijk aan in onze extreem toeristische outfit wat niet helemaal op zijn plaats was 🙈 Gelukkig was het er erg rustig en werd hier geen probleem van gemaakt. Ook hier was de bediening erg goed op de hoogte van wat wel en niet kon, en bij twijfel ging de ober altijd even overleggen met de keuken. Als hoofdgerecht koos ik de varkenswangetjes met knolselderpuree en gebakken appeltjes en zowel de presentatie als de smaak waren helemaal af! Vooraf waren er ook nog glutenvrije broodjes.


Pinóquio I Praça dos Restauradores 79 80, 1250-188 Lisboa, Portugal

Restaurant Pinóquio ligt in het centrum van Lissabon en voelde dan ook aan als een tourist trap voor ons. Je merkt dat gezelligheid en goed eten hier niet voorop staat, maar eerder zoveel mogelijk mensen bedienen op een avond. De kwaliteit is echter goed (en enorme porties), maar in vergelijking met de andere restaurants die we bezocht hebben was dit wel de minst aangename ervaring. Ik ben er niet ziek geworden, maar door de gehaaste obers voelde ik me hier ook niet helemaal op mijn gemak.


Van boven naar onder: pastéis de nata, wafels en croissants bij Zarzuela, kalfswangetjes met knolselderpuree bij Tabik, Portugese wijnen, scampi en eend bij Alfama Cellar, Pancakes bij Nicolau en kabeljauw met gebakken aardappeltjes bij Pinóquio.


Glutenvrij restaurants - Niet zelf uitgetest

Bij de volgende zaken ben ik niet zelf gaan eten, maar heb ik wel goede reviews gelezen online. Vraag dus zeker na bij het reserveren of ze glutenvrije mogelijkheden hebben en hoe ze omgaan met kruisbesmetting.


Diner / lunch

Café do Rio - Hamburgueria Gourmet I Rua da Alfândega 114, 1100-016 Lisboa, Portugal

Open voor lunch en diner, de verschillende allergenen staan per gerecht aangeduid op de menukaart. Het is een soort van fancy hamburgerrestaurant.


Hard Rock Cafe I Av. da Liberdade 2, 1250-144 Lisboa, Portugal

Zoals bij de meeste locaties van het Hard Rock Cafe kan je ook in Lissabon enkele glutenvrije gerechten op de kaart vinden. Misschien geen culinair hoogstandje maar wel altijd fijn als een back-up plan.


McDonalds I Meerdere vestigingen

In Lissabon hebben we geen McDonalds gegeten maar onze ervaring in Porto lees je hier. PS: het is een aanrader 😉


Chutnify Principe Real I Travessa da Palmeira 44, 1200-311 Lisboa, Portugal

Dit restaurant ligt een beetje buiten het stadscentrum maar op hun menu staat wel duidelijk vermeld welke gerechten glutenvrij zijn en welke niet.


Let op: zowel menu's als restauranteigenaars kunnen veranderen. Vraag dus steeds goed na bij het reserveren en bestellen wat de glutenvrije mogelijkheden zijn.

Klein logo Vierkant_edited.jpg
bottom of page