top of page

Glutenvrij in Porto - Portugal

Updated: Aug 2, 2022

Porto, een kleine authentieke stad waar de zon altijd lijkt te schijnen ☀ Ideaal dus voor een weekendje weg of, zoals wij het deden, als onderdeel van een roadtrip door Portugal. Afgelopen zomer reden we van de zuidkust naar Lissabon, met als eindbestemming het gezellige Porto! Tegen alle verwachtingen in blijkt dit ook verrassend goed doenbaar glutenvrij, al is het soms even zoeken of met handen en voeten uitleggen.


Glutenvrije pancakes bij NOLA
Glutenvrije pancakes bij NOLA

Als laatste onderdeel van onze trip, verbleven we drie dagen in deze gezellige en vooral ook nog oude en authentieke stad Porto. Aangezien ik online niet al te veel mogelijkheden vond om glutenvrij te ontbijten of lunchen, kozen we voor een appartementje als verblijfplaats. Dit geeft net wat meer vrijheid om af en toe zelf een ontbijt of lunch te maken als er niet direct een glutenvrije optie in de buurt is. In de meeste supermarkten vind je ook makkelijk wat glutenvrije basisproducten (brood, pasta, cornflakes, ...).


Glutenvrije restaurants - Zelf uitgetest

Tijdens ons verblijf in Porto zijn we bij onderstaande restaurants gaan eten. Deze zou ik dan ook bijna allemaal aanraden om te proberen tijdens jouw trip.


Ontbijt / lunch

Com Cuore I Rua Trindade Coelho 10 4050-618 Porto, Portugal

Dit volledig glutenvrije zaakje, pal in het centrum van Porto, is echt een aanrader en mag zeker niet ontbreken op de lijst! Je kan er terecht om te lunchen, een glutenvrije tussendoortje uit te halen of voor een vroege avondmaaltijd (ze sluiten om 19.30u). Hun menu is zeer uitgebreid en gaat van wafels, pannenkoeken en gebakjes tot hot dogs, belegde broodjes en wraps. Er is dus zeker voor ieder wat wils 😉 Aangezien ik enorme honger had en het ook zo lekker was ben ik vergeten om het eten op de foto te zetten, oeps!


NOLA Kitchen I Praça D. Filipa de Lencastre 25, 4050-259 Porto, Portugal

Tijdens ons verblijf in Porto zijn we zowel gaan ontbijten als lunchen bij NOLA en beide vielen erg in de smaak. In dit gezonde restaurant is bijna alles glutenvrij, lactosevrij en veggie maar dat doet zeker niet af aan de smaak of de keuze, in tegendeel. Van pannenkoeken tot zoete aardappel frietjes en van gezonde bowls tot een chocoladecake als dessert, hier krijg je pas echt keuzestress van. Ook handig om hier een takeaway maaltijd af te halen en met mooi weer in het park op te eten. Open voor brunch, lunch en diner maar voor dat laatste vind ik de maaltijden net wat minder geschikt.

Diner / lunch

Restaurante Terra Nova I Cais da Ribeira 34, 4050-509 Porto, Portugal

Een must bij een bezoek aan Porto is een avond uit eten aan de Cais da Ribeira, aan deze prachtige kade met zicht op de Douro is het heerlijk vertoeven in de zomer. Na wat opzoekwerk kwamen we terecht bij Terra Nova, deze gezellige zaak geeft duidelijk weer welke gerechten glutenvrij zijn en de bediening is ook goed op de hoogte van wat wel en niet kan. De risotto met kabeljauw was een toppertje!


McDonalds I Rua do Infante D. Henrique nº131, 4050-298 Porto, Portugal

Misschien geen culinair hoogstandje, maar stiekem vind ik dat dit toch ook niet mag ontbreken op vakantie. Bij zowat alle vestigingen van McDonald's in Portugal verkopen ze verschillende glutenvrije hamburgers en geloof me, dit moet je echt geprobeerd hebben! Daarnaast heeft het terras van deze vestiging ook nog eens het beste uitzicht ooit, zeker proberen dus 😉


Cantinho do Avillez I Rua Mouzinho Da Silveira, 166 4050-416 Porto, Portugal

Bij deze keten kan je genieten van verschillende vis- en vleesgerechten voor lunch en diner. Op de menukaart staat aangeduid welke gerechten gluten bevatten en welke niet, maar ondanks dat is het toch nog opletten geblazen. Ik koos voor de steak met frietjes (welke volgens de menukaart glutenvrij zijn) maar toen ze mijn gerecht brachten en ik nog eens extra vroeg of de frietjes glutenvrij waren, bleek dit ineens niet het geval te zijn. Ze hebben dan nog snel gebakken aardappelen gebracht en ik ben achteraf ook niet ziek geweest maar toch zou ik dit restaurant minder aanraden na deze ervaring.


Van boven naar onder: tofu bowl bij NOLA, pancakes bij NOLA, risotto bij Terra Nova, royal deluxe hamburger bij McDonalds en steak en scampi taco's bij Cantinho do Avillez.


Glutenvrij restaurants - Niet zelf uitgetest

Bij de volgende zaken ben ik niet zelf gaan eten, maar heb ik wel goede reviews gelezen online. Vraag dus zeker na bij het reserveren of ze glutenvrije mogelijkheden hebben en hoe ze omgaan met kruisbesmetting.


Ontbijt / lunch

Noshi Coffee I Rua do Carmo, 11/12 4050-164 Porto, Portugal

Bij deze zaak kan je terecht voor ontbijt en lunch, maar ook voor een tussendoortje. De glutenvrije mogelijkheden staan duidelijk aangeduid op hun menukaart.


Nicolau Porto I Largo Alberto Pimentel, 4, 4050-214 Porto

Bij Nicolau is het heerlijk ontbijten, lunchen én brunchen! Ze zijn ook open voor avondeten maar daar leent de menukaart zich minder toe vind ik persoonlijk. Zelf zijn we niet in de vestiging in Porto gaan eten, maar we hebben wel ontbeten bij hun vestiging in Lissabon en dat viel heel erg in de smaak. Op de menukaart is duidelijk aangegeven wat glutenvrij is / gemaakt kan worden.


Glutenfreak I Rua da Torrinha 86A, 4050-609 Porto, Portugal

Dit volledig glutenvrije restaurant ligt helaas wat verder weg uit het centrum waardoor we er niet geraakt zijn. Ze hebben een uitgebreid lunchmenu en verkopen ook verschillende gebakjes om van te genieten tijdens te verkennen van het mooie Porto.


Diner / lunch

Tasquinha do Bé I Rua de Belomonte, 116 4050-096 Porto, Portugal

Open voor lunch en diner, bij Tasquinha do Bé zouden veel gerechten aangepast kunnen worden. Ook de Francesinha sandwich, een typische Portugese specialiteit, is hier glutenvrij.


Tapabento S.Bento I Rua da Madeira, nº 222 4000-330 Porto, Portugal

Bij Tapabento kan je lunchen en dineren met Portugese tapas, waarbij de focus voornamelijk op verse vis ligt. Verschillende allergenen staan duidelijk aangeduid op de menukaart.


Restaurante Maria Rita I Rua da Alegria 16 4000-382 Porto, Portugal

Hier kan je in hartje Porto glutenvrij lunchen en dineren. De glutenvrije mogelijkheden staan niet aangeduid op de kaart maar de bediening is goed op de hoogte en de nodige aanpassingen kunnen in de keuken gemaakt worden.


Let op: zowel menu's als restauranteigenaars kunnen veranderen. Vraag dus steeds goed na bij het reserveren en bestellen wat de glutenvrije mogelijkheden zijn.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Klein logo Vierkant_edited.jpg
bottom of page