top of page

Glutenvrij in Rome - Italië

Updated: Aug 2, 2022

Ik heb al vaak horen zeggen dat Italië het glutenvrije walhalla is. Afgelopen oktober heb ik het eindelijk ook zelf eens kunnen ervaren en geloof mij, het is echt zo. Vier dagen lang heb ik kunnen genieten van de heerlijkste pasta's, pizza's en gebakjes, in het prachtige Rome komen al je glutenvrije dromen waar 😉

Glutenvrij genieten bij Alfama Cellar in Lissabon
Glutenvrij gebak bij La Pasticciera in Rome

Er zijn genoeg hotels die een glutenvrij ontbijt kunnen voorzien, zeker als je dit op voorhand even doorgeeft bij het reserveren. Verblijf je liever op een appartement dan zou ik aanraden om eens naar de volledig glutenvrije supermarkt Celiachiamo Lab te gaan (Via Trionfale, 15, 00195). Met de metro kan je hier makkelijk raken en de keuze is enorm. Ga je het Vaticaan bezoeken? Dan zou ik aanraden om daarna een kleine omweg te maken en hier even binnen te springen. Tip: neem een grote zak mee want je wil echt alles meenemen 😉 Voor mij was het dan ook proppen om mijn glutenvrije buit in mijn koffer te krijgen om mee naar huis te kunnen nemen!Glutenvrije restaurants - Zelf uitgetest

Vier dagen lang hebben we genoten van de heerlijke Italiaanse keuken bij onderstaande restaurants, zonder ook maar één keer ziek te worden! Deze restaurants zou ik dan ook allemaal aanraden, met twee grote favorieten in de lijst.


Ontbijt / lunch

La Pasticciera I Via Varese, 43, 00185 Roma, Italy

Glutenvrije gebakjes om ù tegen te zeggen, die vind je bij La Pasticciera! Deze glutenvrije bakkerij lag heel dicht bij ons hotel, en daar hebben we dan ook optimaal gebruik van gemaakt 😊 Van croissants (met crème!) tot donuts en hartig gebak, ze hebben het er allemaal. En het is ook nog eens allemaal super lekker! Probeer hier tijdens je verblijf zeker een keer langs te gaan, je gaat het je niet beklagen. Misschien nog handig om te weten is dat je hier enkel iets kan kopen om mee te nemen, je kan binnen niets consumeren.


Diner / lunch

Pantharei I Via della Minerva, 19, 00186 Roma, Italy

Verreweg ons favoriete restaurant van deze trip. De bediening is enorm fijn en behulpzaam, het restaurant heeft een authentieke sfeer op een top locatie en het eten is om je vingers bij af te likken! En glutenvrij? Dat doen ze hier erg molto bene, van zodra je aangeeft dat je glutenvrij bent krijg je een speciaal flesje op tafel met senza glutine. Daarnaast worden ook alle glutenvrije maaltijden met een vlaggetje geserveerd zodat alles duidelijk is voor iedereen. Zowel de pasta als pizza zijn helemaal goedgekeurd!


Risotteria Melotti - Via della Vetrina, 12a/b, 00186 Roma, Italy

Dit authentieke Italiaanse restaurant is volledig glutenvrij en heeft een super gezellig terrasje. Heerlijk om te genieten van la dolce vita! Alle gerechten op het menu draaien rond rijst, heel erg veel risotto's dus, maar ook tiramisu op basis van rijstcake en enorm lekker brood gemaakt van rijst. We kozen allebei voor de risotto met eend en sinaasappel en wauw, echt enorm lekker. Dit is echt een aanrader!


La Soffitta Renovatio I Piazza del Risorgimento, 46/a, 00192 Roma, Italy

Onbezorgd genieten van de traditionele Italiaanse keuken dat kan bij La Soffitta. Dit restaurant is lid van de Italiaanse Coeliakie Vereniging, en zijn dus helemaal op de hoogte van wat kan en niet kan. Ik koos voor de typische pasta amatriciana en kan die alleen maar aanraden 😊 Alle glutenvrije maaltijden worden ook met een vlaggetje geserveerd om het onderscheid duidelijk te maken. Enige minpuntje is dat het terras aan een redelijk drukke rotonde ligt. dit maakt het net wat minder gezellig.

Mama Eat I Borgo Pio, 28, 00193 Roma, Italy

Bij Mama Eat Lab in de buurt van het Vaticaan serveren ze een mix tussen de Italiaanse keuken en street food. Denk aan veel gefrituurde hapjes zoals arancini en crocchè, maar uiteraard ook veel pizza's en pasta's. Persoonlijk vond ik dit een van de mindere restaurants die we tijdens onze city trip bezocht hebben. De porties waren enorm groot en de kwaliteit vond ik zelf wat minder. Over de Mama Eat in Trastevere heb ik veel positieve dingen gehoord en gelezen, maar hier zijn we zelf niet langs kunnen gaan.


Il Melarancio I Via del Vantaggio, 43, 00186 Roma, Italy

Op wandelafstand van het Piazza del Popolo vind je dit kleine restaurant waar verschillende pasta's op de kaart kunnen glutenvrij gemaakt kunnen worden. Persoonlijk vond ik de kwaliteit en bediening hier iets minder aangenaam en zou dit restaurant dan ook minder snel aanraden. Er zijn namelijk meer dan genoeg andere opties in het prachtige Rome.


Ijs / gebak

Fatamorgana I Verschillende locaties verspreid over de stad

Gelateria met glutenvrije ijshoorntjes en honderd-en-één smaken, allemaal enorm lekker!


Van boven naar onder: Glutenvrije croissant met citroencrème, gesuikerde donut, brioche met ham, cannoli met chocolade en pistache, focaccia met mortadella en nog veel meer lekkers in de etalage bij La Pasticciera.


Glutenvrij restaurants - Niet zelf uitgetest

Bij de volgende zaken ben ik niet zelf gaan eten, maar heb ik wel goede reviews gelezen online. Vraag dus zeker na bij het reserveren of ze glutenvrije mogelijkheden hebben en hoe ze omgaan met kruisbesmetting.


Diner / lunch

Pizza in Trevi I Via di S. Vincenzo, 30/30A, 00187 Roma, Italy

Vlakbij de Trevi fontijn met een glutenvrij menu.


El Maìz - Venezuelan Street Food I Via Tolemaide, 16, 00191 Roma, Italy

Venezolaans restaurant waar het grootste deel van het menu volledig glutenvrij is.


Ristorante Il Piccolo Mondo I Via Aurora, 39, 00187 Roma, Italy

Voor als het wat chiquer mag zijn 😉 Alle allergenen staan duidelijk aangegeven op de menukaart


Ijs / gebak

Fiocco di Neve I Via del Pantheon, 51, 00186, Roma, Italy

Een volledig glutenvrije gelateria.


Gelato g Italiano I Via delle Muratte, 18a/19, 00187 Roma, Italy

Nog een volledig glutenvrije gelateria, aan ijsjes geen gebrek dus!


Pandali I Via di Torre Argentina, 3, 00186 Roma, Italy

Glutenvrije bakkerij met hartige en zoete opties.


Van boven naar onder: Glutenvrije pizza en pasta bij Pantharei met een speciaal flesje om aan te geven dat het een glutenvrije tafel is. Glutenvrij ijs met hoorntje bij Fatamorgana. Glutenvrij rijstbrood, eenden risotto en tiramisu bij Risotteria Melotti. Glutenvrije pasta amatriciana en tiramisu bij La Soffitta Renovatio. Gefrituurde antipasti en cesear salade bij Mama Eat. Glutenvrije pasta bij Il Melarancio.


Let op: zowel menu's als restauranteigenaars kunnen veranderen. Vraag dus steeds goed na bij het reserveren en bestellen wat de glutenvrije mogelijkheden zijn.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Klein logo Vierkant_edited.jpg
bottom of page