Glutenvrije cheesecake - Basisrecept
top of page

Glutenvrije cheesecake - Basisrecept

Updated: Apr 16

Dit is mijn go-to recept als ik een cheesecake wil maken, of het nu een naturel versie is of eentje met fruit, dit basisrecept werkt altijd. Van collega's tot vrienden en familie, iedereen die deze cheesecake al heeft geproefd is steevast verkocht. Ze hebben zelfs niet door dat ze een stukje glutenvrije taart aan het eten zijn! Ik heb het recept getest met gewone Philadelphia en de lactosevrije variant en je proeft bijna geen verschil! Deze cheesecake kan dus makkelijk gluten- en lactosevrij gemaakt worden. Wel even opletten met de gezouten karamel, want deze is niet lactosevrij.


Glutenvrije cheesecake met gezouten karamel

Ingrediënten

Voor een springvorm van 24 cm

  • 300 gr glutenvrije speculaas

  • 95 gr (plantaardige) margarine

  • 600 gr roomkaas (gebruik de lactosevrije Philadelphia voor een lactosevrije cheesecake)

  • 135 gr rietsuiker

  • 25 gr maïzena

  • 3 eieren

  • 2 tl vanille-extract

  • Snufje zout



Bereiding

Glutenvrije cheesecake met gezouten karamel
  1. Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier of vet de vorm goed in.

  2. Maal de speculaas fijn. Dit kan in een keukenmachine of door de speculaas in afsluitbaar zakje met een deegrol plat te walsen.

  3. Smelt de boter en voeg deze bij de speculaaskruimels. Roer goed totdat de speculaas de boter volledig heeft opgenomen, dit kan met een lepel of met je handen.

  4. Neem de springvorm er terug bij en verdeel het speculaasmengsel over de bodem. Duw goed plat met je handen of de bolle kant van een lepel.

  5. Plaats de roomkaas in een mengkom om de vulling te maken, en klop deze luchtig met een mixer. Voeg de suiker, het zout, de maïzena, de eieren en het vanille-extract toe en meng goed na elke toevoeging. Nu zou je een glad beslag moeten hebben.

  6. Giet het cheesecake beslag over de speculaasbodem en verdeel het gelijkmatig over de vorm.

  7. Zet de springvorm in de voorverwarmde oven voor zo'n 40 a 50 minuten. Aangezien elke oven anders is hou je dit best goed in de gaten en check je al eens na 30 minuten. De cheesecake is gaar wanneer deze niet meer dan een klein beetje schudt in het midden, wanneer de springvorm zachtjes heen en weer wordt geschud. Haal na het bakken de cheesecake uit de oven en laat afkoelen. Verwijder daarna de cheesecake uit de springvorm.

  8. Als je wil kan je de cheesecake nu nog afwerken met gezouten karamel. Verwarm hiervoor zo'n 2 eetlepels karamel kort in de microgolf zodat deze wat vloeibaarder wordt. Verdeel de gezouten karamel over de cheesecake.

  9. Bewaar de cheesecake in een afgesloten doos in de koelkast voor 2-3 dagen.


Tip: het recept voor deze cheesecake is een basisrecept dat je werkelijk met alles kan combineren. Denk maar aan verse bosbessen door het beslag, een passievruchtgelei als topping, of gesmolten chocolade om te versieren. Het kan allemaal 😉

Let op: ingrediënten kunnen veranderen, lees dus steeds goed de verpakking na.

Klein logo Vierkant_edited.jpg
bottom of page