top of page

Glutenvrije granola - snel & makkelijk

Updated: Aug 25, 2022

Mijn grootste struggle na de diagnose coeliakie? Een lekker en voedzaam ontbijt vinden! Ik ben nooit een grote fan van brood geweest, dus de glutenvrije versie was al helemaal geen succes 😅 Gelukkig zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om 's ochtends goed aan je dag te beginnen, waaronder deze lekker krokante granola!Let op, ondanks dat havermout van nature glutenvrij is zijn de producten die ze in de supermarkt verkopen dit vaak niet. Dit omdat de machines die de haver verwerken vaak ook tarwe of andere graansoorten verwerken. Zorg er dus voor dat het steeds goed op de verpakking vermeld staat dat het om glutenvrije havermout gaat, anders kan je hier nog steeds erg ziek van worden.


Ingrediënten Voor een grote pot (goed afgesloten minstens 1 week houdbaar)

 • 3 el kokosvet

 • 350 gr glutenvrije havermout

 • 150 gr notenmengeling (cashew, amandel, walnoot,…)

 • 4 el lijnzaad

 • 4 el pompoenpitten

 • 2 el kaneel

 • 2 el honing

 • 70 gr gedroogd fruit naar keuze

 • Eventueel een handje kokossnippers
Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onder warmte) of 160°C indien je een airfryer gebruikt.

 2. Doe de havermout, noten, lijnzaad, pompoenpitten en kaneel in een kom en roer goed.

 3. Smelt het kokosvet in een apart kommetje (dit kan in de microgolf) en voeg het dan samen met de honing toe aan het haver mengsel. Roer nogmaals goed zodat de honing en het kokosvet over het hele mengsel verdeeld worden.

 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel hierover. Zorg dat alles goed uitgespreid is. Als je de granola in een airfryer maakt gebruik je hier het beste het bakaccessoire voor, en bak je het mengsel in twee keer.

 5. Zet de bakplaat in de oven en bak 15 à 20 minuten. Roer geregeld om, zo voorkom je dat de bovenste noten gaan verbranden. Voor de airfryer hou je best 10 à 15 minuten aan. Als je graag kokossnippers door je granola doet kan je deze de laatste 3 minuten meebakken.

 6. Als alles goed gebakken is haal je de bakplaat uit de oven en laat je de granola afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je het gedroogde fruit erdoor roeren.


Tip: Ook lekker met kleine (of grote 😊) stukjes chocolade erdoor! Je kan de 4 el lijnzaad ook vervangen door 2 el lijnzaad + 2 el hennepzaad of 4 el pompoenpitten door 2 el pompoenpitten + 2 el zonnebloempitten. De variaties zijn eindeloos!

تعليقات


Klein logo Vierkant_edited.jpg
bottom of page