Glutenvrije tiramisu
top of page

Glutenvrije tiramisu

Updated: Apr 16

Tiramisu, persoonlijk niet mijn favoriete dessert maar mijn vriend is er gek op. Tijd dus om aan de slag te gaan met een glutenvrije variant. Het moeilijkste hieraan is wellicht het vinden van glutenvrije lange vingers, zelf heb ik ze al gevonden bij Albert Heijn en online bij de glutenvrije markt. Ohja en het lange wachten voor je eindelijk kan proeven 🙈 Next step: zelf lange vingers maken en ook een lactosevrije tiramisu proberen. Alle tips zijn welkom!


Glutenvrije tiramisu

Momenteel heb ik enkel nog maar lange vingers gevonden van Schar, en deze zien er best gek uit. Ze vallen voor een keer heel erg groot uit en zijn ook vrij bleek. Verder zijn ze ook redelijk droog. Het is zeker niet mijn eerste keuze qua tussendoortje, maar verwerkt in een tiramisu of ander dessert smaakt het mij wel.


Ingrediënten

Voor een ovenschaal van 23cm x 15 cm, of gelijkaardig

  • 3 eieren, op kamertemperatuur

  • 30 gr rietsuiker

  • 250 gr mascarpone, op kamertemperatuur

  • 130 gr lange vingers (zoals deze van Schär)

  • 100 ml koffie

  • 4 el amaretto of rum (dit kan weggelaten worden voor een alcoholvrije versie)

  • Cacaopoeder om te bestrooien




Bereiding

Glutenvrije tiramisu
  1. Splits de eieren zodat je een mengkom hebt met het eigeel en een mengkom met het eiwit. Voeg de rietsuiker toe aan het eigeel en klop tot een romig geheel. Dit kan enkele minuten duren. Voeg vervolgens ook de mascarpone toe aan het mengel en klop tot alles goed gemengd is.

  2. Klop nu de eiwitten stijf in de andere mengkom. Spatel voorzichtig het opgeklopte eiwit door het mascarponemengsel tot je een mooi romig geheel hebt.

  3. Meng de koffie met de amaretto of rum. Doop hier nu één voor één de lange vingers in, doe dit niet te lang want dan vallen ze volledig uit elkaar. Bedek de bodem van de ovenschaal met de lange vingers, verdeel daarna de helft van het mascarponemengsel hierover. Strijk glad en bestrooi met een dun laagje cacao.

  4. Doop opnieuw één voor één de lange vingers in het koffie mengsel en breng een nieuwe laag koekjes aan in de ovenschaal. Bedek deze met het overgebleven mascarponemengsel en strijk glad.

  5. Zet de ovenschaal in de koelkast en laat minstens 8 uur, maar liefst een hele nacht, opstijven. Bestrooi voor het serveren met een lekkere laag cacaopoeder en geniet!


Tip: geen lange vingers in huis of kan je de glutenvrije versie moeilijk vinden in de supermarkt? Vervang ze dan eens door glutenvrije speculaas, dat is gegarandeerd ook een succes 😉


Let op: ingrediënten kunnen veranderen, lees dus steeds goed de verpakking na.

Klein logo Vierkant_edited.jpg
bottom of page