Glutenvrij bakken, het is een uitdaging! Zeker in het begin zal er hier en daar al wel eens iets mislopen, denk maar aan deeg dat zo droog is als cement of koekjes die bij de minste aanraking uit elkaar vallen. Gelukkig staat er met dit eenvoudige recept binnen no-time een lekkere glutenvrije cake op tafel waar iedereen van zal smullen! Als je kiest voor plantaardige boter is dit recept ook volledig lactosevrij. Zo kan echt iedereen genieten 😉
Met dit basisrecept voor glutenvrije cake tover je binnen de kortste keren een lekker smeuïge vanillecake op tafel die bijna niet te onderscheiden is van een glutenvolle variant. Deze cake balanceert mooi tussen stevig, boterzacht en lichtjes krokant en het beste van al is dat je alle ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebt!
Ingrediënten Voor een cakevorm van 30 cm (goed afgesloten 1 week houdbaar in de koelkast)
265 gr (plantaardige) boter, op kamertemperatuur
200 gr rietsuiker
6 eieren, op kamertemperatuur
2 tl vanille-extract
300 gr glutenvrije zelfrijzende bloem (ik gebruik die van Doves Farm Freee)
Snufje zout
Voor een kleine taartvorm van 18 cm (goed afgesloten 1 week houdbaar in de koelkast)
175 gr (plantaardige boter), op kamertemperatuur
135 gr rietsuiker
4 eieren, op kamertemperatuur
1 tl vanille-extract
200 gr glutenvrije zelfrijzende bloem (ik gebruik die van Doves Farm Freee)
Snufje zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160°C. Gebruik je de kleine cakevorm voor in de airfryer dan kan je de temperatuur hier instellen op 140°C.
Vet de cakevorm in of bekleed deze met bakpapier.
Doe de boter samen met de rietsuiker in een grote mengkom en klop tot een romig geheel.
Voeg één voor één de eieren toe, klop elke keer goed totdat het ei volledig is opgenomen in het beslag.
Voeg het vanille-extract en een snufje zout toe.
Voeg tot slot ook de zelfrijzende bloem toe en spatel deze voorzichtig door het beslag.
Verdeel het beslag over de cakevorm en strijk het beslag mooi glad.
Bak de cake in het midden van de oven goudbruin en gaar. Voor een vorm van 30 cm is dit na 60-70 minuten, voor een vorm van 18 cm is dit na 50-60 minuten. In de airfryer hou je ook best 50-60 minuten aan. Je kan makkelijk testen of je cake gaar is door met een satéprikker in het midden van de cake te prikken. Als de prikker er droog terug uitkomt en er geen beslag meer aan hangt, dan is de cake gaar.
Laat de cake eerst 10 minuten afkoelen in de vorm, daarna kan je de cake verder laten afkoelen op een rooster.
Tip: Versier de vanillecake met chocoladeganache of citroenglazuur voor een extra intense smaak! Als je de cake niet versiert kan je deze ook makkelijk invriezen.
Let op: ingrediënten kunnen veranderen, lees dus steeds goed de verpakking na.
Comments